<< Terug

Krantenknipsels

Een stukje op de website van het Haarlems Dagblad, 27 augustus 2010:
www.haarlemsdagblad.nl

IJmuider Symfonie zonder IJmuiden

AMSTERDAM - Het was op z'n minst een bijzondere uitvoering van de IJmuider Symfonie tijdens Sail Amsterdam: het woord IJmuiden kwam er niet in voor. De IJmuidense koren Sparkle en 't Staende Tuygh werden op het laatste moment gevraagd de IJmuider Symfonie in Amsterdam te komen zingen maar dan zonder enige verwijzing naar IJmuiden. In de bus naar het optreden bedachten de dames van Sparkle dat 'de pieren van IJmuiden' dan maar 'de kade van Amsterdam' moest worden.

"De IJmuider symfonie is zo doorspekt van IJmuiden, ik vind als echte IJmuidense dat je daar niets aan moet veranderen", zegt Sparkle-voorzitter Tineke van Ombergen. "Maar aan de andere kant: wij worden gevraagd om te zingen en als het zonder IJmuiden is gewenst, dan zingen we dat. Al moeten we Appingedam zingen."

Daarmee komt Van Ombergen aardig in de buurt van Cees Koldijk, organisator en een van de componisten van de IJmuider Symfonie. "De stichting Sail had te kennen gegeven dat het prettig zou zijn als de symfonie over Amsterdam zou gaan", aldus Koldijk, "en dat past ook in het concept van de symfonie. We willen met zoveel mogelijk lokale mensen werken en het geheel toespitsen op hun stad of dorp. Vanavond bijvoorbeeld voeren we de symfonie op in de versie die is geschreven voor Hellevoetsluis. Met lokale muziekanten, zangers en koren."
Een stukje op de website van de Culturele Stichting Velser Gemeenschap:
www.develsergemeenschap.nl

Premičre IJmuider Symfonie tijdens het Havenfestival
Eind augustus: twee volle weekenddagen is het Havenfestival IJmuiden reeds van verre te zien en te horen. Je maakt een keuze uit de vele activiteiten die te bewonderen zijn. Dit jaar zijn we benieuwd naar de 'wereldpremičre' van de IJmuider Symfonie.
Het hoofdpodium aan het einde van de Trawlerkade herbergt het muziektheatergezelschap de 4Tuoze Matroze en iets lager daarvoor staan twee koren: aan de ene kant de vrouwen van Sparkle en aan de andere kant de mannen van 't Staende Tuygh. Dit 'muzikale schilderij' werd gecomponeerd en geschreven door zanger Cees Koldijk en toetseniste/accordeoniste Jina Sumedi, beide lid van de 4Tuoze Matroze. De liederen en de muziek vormen een doorlopend verhaal: een ode aan IJmuiden, aldus de Havenfestivalbijlage van de IJmuider Courant.

Orkestdirigent Veenhuizen raakt ons bij de opening. Door het strakke ritme en de toch gevarieerde melodie van het steeds herhaalde refrein 'Golven, duinen, golven en weer duinen' horen, voelen en zien we de golven en de duinen als het ware:

Verscholen achter duinen aan de rand van Nederland
Daar ligt ons IJmuiden met zijn uitgestrekte strand
Waar de golven hoger stijgen en de branding altijd bruist
Waar we nooit genoeg van krijgen, waar de pier de zee doorkruist

De door lampen gehulde duisternis aan de Trawlerkade geeft het muziekstuk van ruim een uur een prachtige achtergrond ondanks bepaalde beperkingen. Sopraan Mieke van der Hulst vertolkt met heldere stem een uitgebreide rol en eerste violiste Julia Philippens brengt een prachtige solo. Aan het eind van de symfonie vertokt Fabiana Dammers 'Oh what a place' op eigen melodie en tekst en laat rapper MC Beer in De IJmuider Rap horen:

Ik doe mijn ogen open en dan doe ik ze weer dicht
Op het ritme van de zee en op het vuurtoren licht
Opeens voel ik me warm en het klinkt een beetje gek
Ik weet niet wat het is maar ik ben verliefd op deze plek

Inderdaad, de symfonie is een ware ode aan IJmuiden.

Drie dagen later zit ik thuis na te genieten van de symfonische cd, die bij de IJmuider Courant te koop is voor 10 euro. Ja, IJmuiden heeft wel iets.

Gerard Kramer, secretaris VG<< Terug